tisdag, juli 17, 2007

Politisk färg eller färgad

Politiskt färgad eller att bekänna politisk färg. Tempus är oberoende och bekänner således inte färg; vidare anser jag utifrån vad jag hittills sett att Tempus inte heller är politiskt färgad i sina texter. Jag väljer att nedan citera sista stycket i veckan krönika i Tempus; NB inom hakar [] har jag placerat ett tillägg i citatet nedan.

Tempus nr.28 (13-19 juli 2007)
"SVEN SVENSSON
Stockholm
...
Det är framförallt som rättviseparti, som socialdemokraterna söker hävda sin traditionellt starka roll i svensk politik. Men vad är egentligen rättvisa?
Mona Sahlin håller öppet för ”egenmakt” och annat sådant tankegods, men när det gäller förändringar på arbetsmarknaden för att underlätta för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden, är LO en bromskloss. I Almedalen förknippade Mona Sahlin, arbete i termer också av ”skyldigheter” och inte bara som ”rättigheter”
Det är bara så oklart vad som avses med rättvisa. Är rättvisa detsamma som jämlikhet? Är lika lön högsta rättvisa, utan hänsyn till arbetsinsats, utbildning och skaparförmåga?
Några antydningar gavs vid det ekonomiska seminarium, som socialdemokraterna anordnade i Visby under ledning av förre finansministern Pär Nuder.
Pär Nuder pläderade för en ny skatteöversyn, liknande den som gjordes på 1990-talet [där fp var med], men som nu fått många nya och snedvridande tillägg. Men i samma andetag förkastade Pär Nuder också efterträdaren Anders Borgs skattepolitik. Samarbete har tydligen blivit intressantare, när socialdemokraterna förlorat kontrollen över finansdepartementet.
Det enda som fann nåd vid det socialdemokratiska skatteseminariet var jobbavdraget för låg- och medelinkomsttagare. Och detta jobbavdrag vill Pär Nuder utvidga till att gälla också pensionärer, varigenom tanken med ett jobbavdrag går förlorad.
De sänkta arbetsgivaravgifter, som alliansregeringen har genomfört för vissa tjänstesektorer - pigavdrag - är även en socialdemokratisk huvudvärk.
Sedan vill Pär Nuder, av rättviseskäl, återställa den statliga fastighetsskatten, som är orättvis så det knakar om det, likaså återinföra förmögenhetsskatten, som de riktigt rika och de skrupelfria är befriade ifrån.
TEMPUS"
När kommer förslagen från vänster? När kommer de med något eget, nyttigt och verklighetsförankrat?

Etiketter: ,