onsdag, juli 04, 2007

Almedalen - Politikerveckan - Kritik

Då var det beslutat, det blir Almedalen ändå. Mina semesterplaner har inte rymt Almedalen förrän igår, då tog jag beslutet. Nu blir det till att hitta en resa dit och gärna innan måndag kl 15. LUF och CUF har samma text ute, säkerligen de andra två med.

"Behövs Allians för Sverige?"

"Seminarium om Alliansens framtid i Almedalen 2007-07-09 kl 15-16.00

Plats: Gotlands Högskola, sal D22"

Spännande och vällovligt. Men vem lade följande meningen:
"Dessutom kommer morgondagens politiker att presentera vad de tror blir 2010 års stora valfråga, med efterföljande diskussion."
Morgondagens politiker!? De fyra ungdomsförbundsordförandena är dagens politiker; de vore dagens politiker utan att ha något annat förtroendeuppdrag än sina ordförandeskap; de är ideologiska bandhundar som sliter i kopplet till moderpartiet och vill få de styrande att gå åt rätt håll! Politik är inte bara att sitta vid makten det är också att påverka makten, att uttala sig, att tycka, att tänka.

------

Kritik av Magnus Anderssons inlägg på DN Debatt. (CUF har en fin bild som visar hur debattsidan såg ut i DN för de som önskar en färgrannare variant än DN:s hemsida bjuder.) Det Andersson och Andersson skriver om grundtrygghetssystem + välfärdskonto har ett inbyggt fel. Samma fel som dagens system med tilläggsförsäkring till a-kassa/sjukförsäkring. Tilläggsförsäkringen är positiv för den enskilde men har skapat ett överutnyttjande av systemet som bekostas av skattemedel, något den moderata ministern även tagit upp. Tanken med ett välfärdskonto är positivt, särskilt med tanke på att Andersson förslår att överskjutande del förs vidare till pension. Felet är dock att pengarna endast kan accessas, en härlig försvenskning - kommas åt, i samband med att grundtrygghetssystemet nyttjas.

Bättre då att låta var och en helt fritt disponera sina inkomster, eller? Ja, då var vi där i den ideologiska diskussionen. Min kritik här och nu är inte att Andersson vill förändra systemet utan att övergångsförslaget för mycket innehåller samma brister som dagens system. Bra att ni satt bollen i rullning, nu måste vi bara skapa ett bra system också.

Etiketter: , , ,

2 Comments:

Blogger Magnus Andersson said...

Du kan vara lugn för att tanken med välfärdskontot bara är en övergångslösninge för att sedan bli ett rent grundtrygghetssystem med eget ansvar och privat sparande.

Problemet är ju att människor idag har levt lite länge i en socialdemokratisk stat och nog behöver en övergångsperiod.

05 juli, 2007 23:53  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Tack för visat intresse men det du skriver är en upprepning av det ni skrev på DN. Jag vidhåller således kritiken men även berömmet.

Ses på Gotland. :-)

08 juli, 2007 22:17  

Skicka en kommentar

<< Home