Jobbskatteavdrag 2.0, nja
Ett andra jobbskatteavdrag införs om ekonomin tillåter men något v2.0 är det inte tal om utan endast en liten uppgradering v1.1.
SR, SvD, DN, di har artiklar som beskriver huvuddragen med två alternativ, utfall för olika inkomstgrupper och att förslaget är villkorat av statens ekonomi med andra ord försett med brasklapp.
En sak ingen av dem nämner men som jag finner intressant nämns i regeringens pressmeddelande och återfinns på sidan 3 i promemorian:
"En sjöman som erhåller fullt sjöinkomstavdrag får i dag normalt inte något jobbskatteavdrag. Det beror på att sjöinkomstavdraget påverkar jobbskatteavdragets storlek. Inom ramen för jobbskatteavdragets andra steg förslås att även sjömän skall få lägre skatt genom jobbskatte-avdraget."Sveriges Fartygsbefälsförening har som sig bör uppmärksammat utvecklingen i ärendet, själv bloggade jag 21 juni om SFBF:s (nära nog) öppna brev i frågan. Nu har SFBF fått ett första steg tillgodosett men ror först iland det vid statsbudgetens fastställande. Här illustrerat med ett citat från SFBF:s hemsida:
"Vid eftermiddagens presskonferens ställde föreningen frågan om vad som händer med jobbskatteavdraget för sjömän om ekonomin inte tillåter ett införande av ett andra steg. Finansministerns svar på detta var att man får ta ställning till detta i samband med budgetpropositionen senare i höst."Ett annat undantag som jag anser värt att notera är att de som är över 65 år och jobbar får, med bägge alternativ, 900 kronor per år mer än de under 65. Pensionärer som inte jobbar får inte jobbskatteavdraget men de över 65 som jobbar får lite mer istället; ett litet incitament att fortsätta att vara yrkesverksam längre måhända? Ja visst är det så, PM s18:
"Ett högre jobbskatteavdrag ger starkare drivkrafter för äldre att stanna kvar på arbetsmarknaden."Jag tycker att det ska bli riktigt spännande att se om någon skillnad kommer att märkas hos 65+:arna; frågor som uppstår blir förvisso vem som utför mätningen och vilka andra faktorer som tas hänsyn till.
När kommer version 2.0!? Blir 2.0 en valfråga 2010 månntro...
Etiketter: alliansen, arbetsmarknad, regeringen, samhällsekonomi
4 Comments:
Efter 65 är det väl inte många jobbare som orkar jobba kvar men däremot folk med fina jobb och höga löner. Arbetarpartiet var det...
Pyttsan
Det finns inget som säger att du måste vara kvar i samma branch hela livet. Det kanske är dags att sadla om lagom till 65-årsdagen?
Genom att våga tänka i nya banor kan vi komma längre.
Att som du skriver "folk med fina jobb och höga löner" jobbar är bra, precis på samma sätt som alla andra som jobbar och klart bättre än att ingen gör det.
Varje individ i arbete skapar förutsättningar för fler individer i arbete. Så oavsett finhetsgrad eller lönenivå så bidrar alla som jobbar till vår gemensamma välfärd!
Nåväl, tackar för en välskriven blogg till att börja med.
Jag har svårt att se poängen med att ha kvar 65+ arna i arbetslivet medan unga akademiker får gå arbetslösa. Jag har dessutom fortfarande svårt att se hur en skattesänkning för de som redan har pengar ger fler jobb. Vore det inte bättre, om vi nu ska öka konsumtionen, att fördela så att de som inte har råd att handla mer än det allra nödvändigaste har råd att skämma bort sig hos tex den berömda frisören? Istället får ju de som redan har lön lite mer att sätta in på sparkontot och då minskar ju konsumtionen och frisören får slå igen.
Att straffa oss som dragit nitlott i arbetslotteriet skapar inte fler jobb. Det skapar kanske fler ansökningar till de få jobb som finns och ökar konkurrensen men det skapar inte fler jobb.
Alexander till att börja med tackar jag för berömmet. :-)
Så över till att ytterligare förtydliga vad som händer när en presumtiv ålderpensionär väljer att fortsätta jobba.
1. En 65+:are som jobbar skapar ett mervärde precis som alla andra.
2. Huruvida den som jobbar istället för att gå på bidrag är 23, 45 eller 67 kan synas egalt utifrån deras ålder men betänk att den som är 67 faktiskt ökar arbetskraften med ytterligare en individ. (16-64 år.)
Dagens Sverige är inne i högkonjunktur och många efterfrågas på arbetsmarknaden. I dagens läge är det extra viktigt att arbetskraften ökar. På längre sikt med förbättrad hälsa och därmed stigande ålder så kan arbetskraften behöva utökas till att rymma fler än de som är 16-64.
Sysselsättningsgraden förbättras bl.a. genom bättre skola som bl.a. gör att fler klarar grundskolan och gymnasiet, men även genom att äldre stannar kvar i arbetslivet längre.
Den som är 65 och jobbar tar inte ett jobb från dig! Det finns inte ett fixerat antal arbetstillfällen, utan skapas av människor. För att kunna skapa en del arbetstillfällen krävs kapital, det kan bl.a. lånas från banker; som använder inlånat kapital.
Sparande är av godo för den långsiktiga BNP-utvecklingen. Både konsumtion och sparande behövs men de kan inte ersätta varandra.
Skicka en kommentar
<< Home