fredag, augusti 31, 2007

Zimbabwe - socialism

Birgitta Ohlsson uppmärksammar situationen i Zimbabwe, där hon är. Johan Petterson (cuf) gjorde det tidigare, efter att han varit där. Själv har jag inte besökt landet eller ens kontinenten ännu, men känner starkt för att solidariskt vara med och politiskt kämpa för alla människors rätt till frihet!

I gårdagens Svenska Dagbladet skrev Brigitta Ohlsson om helvetet som försiggår i Zimbabwe.
"Ungdomsmilisen ”green bombers” – ofta narkotikapåverkade barnsoldater liknande Hitler- Jugend – torterar oppositionella, våldtar och anger. Diktatorn Robert Mugabes parti Zanu-PF utnyttjar dessa för att skrämma befolkningen till tystnad.

Man ser dem dagligen på gatorna. Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai från MDC torterades i fängelset i våras.

Inga utländska journalister tillåts officiellt att komma in, brittiska militärmyndigheter förbereder en plan på att evakuera 22000 brittiska medborgare och IMF förutspår att landet hotas av inflation på 100000 procent på årsbasis.

Det som en gång var Afrikas kornbod går mot ruinens brant."
Det är bra att ämnet lyfts, bäst är dock uppunktningen av konkreta åtgärder som sedan följer i artikeln; handfasta åtgärder Sveriges riksdag och regering kan vidta, enskilt och i samverkan med andra. Låtom oss hoppas att förslagen vinner gehör inom riksdag, EU och världssamfund. Jag anser att det har gått allt för lång tid redan nu, timmen är slagen och det är dags att agera.
Här två länkar till SR-reportage från 28 mars:
Tsvangirai gripen igen
Afrikanskt toppmöte om Zimbabwe
Det är har gått fem månader sedan reportagen publicerades...

Etiketter: , , ,