söndag, september 16, 2007

Sjukförsäkring - ingen vanlig försäkring

En gemensamt finansierad sjukförsäkring är generellt sett samhällsekonomiskt lönsam, dock måste även systemet för utbetalning vara konstruerat så att sjuka får vård och en ekonomisk grund tryggad, samt konstruerat så att systemet inte missbrukas.

Det är lätt att svänga sig med att en viss sak är samhällsekonomiskt lönsam eller olönsam, underbyggt bör ligga logik och grundläggande nationalekonomi. Ändå lyckas politiker på olika kanter lyfta fram argument för eller emot en viss fråga. Socialförsäkringssystemets vara eller icke vara är inte uppe för debatt, utan istället vad som kan te sig teknokratiskt d.v.s utformningen av systemet.

Alliansen måste våga förändra system men syfte och utfall måste även kommuniceras. Det räcker inte med att avfärda en snedvriden debatt av osanningar, osakligheter och gnäll som just gnäll, det måste bemötas. Nedan har jag klippt in folkparitets pressmeddelande och sedan lite om debatten i bloggosfären:
"Pressmeddelande från folkpartiet liberalerna i riksdagen 2007-09-13

Tobias Krantz (fp):
Ett sjukförsäkringspaket med liberal profil

- Regeringens sjukförsäkringspaket är kraftfullt och har tydlig liberal profil. En rejäl rehabiliteringsgaranti inrättas, människor som är sjukskrivna får rätt till ordentlig uppföljning och finansiell samordning, som innebär att sjukförsäkringspengar kan användas till att korta vårdköer, införs. Nivån 80 procent i sjukpenningen ligger fast och det blir inga ytterligare karensdagar.

Det säger riksdagsledamoten Tobias Krantz (fp), folkpartiets talesman i socialförsäkringsfrågor, i samband med att regeringen idag presenterar en rad reformer på sjukförsäkringsområdet.

- Under de senaste 30 åren har andelen av befolkningen som får sin försörjning från sjukförsäkring, arbetslöshetsersättning eller från socialbidrag fördubblats. Sedan 1970 har andelen förtidspensionärer tredubblats. Bakom siffrorna döljer sig mänskliga tragedier och stora samhällsekonomiska kostnader. Folkpartiet har därför under lång tid krävt ordentliga reformer av sjukförsäkringen. I den kommande budgeten tas viktiga steg i den riktningen, säger Tobias Krantz.

..."
Björn Fridén och Johan Sjölander (s) valde båda att fokusera på centerpartisten och socialförsäkringsutskottetsledamoten Fredik Federleys ordval. Johan Lundberg (s) gjorde ett litet längre inlägg, där han försöker påskina att förändringarna görs för att finansiera förmögenhets- och fastighetsskatterna. Per Källén bemöter dock Johan Lundbergs villfarelser väl. Henrik Sjöholm (c) lyfte bl.a. fram hur förslaget mottogs av pressen "För ovanlighetens skull har jag förståelse för den irritation som lär finnas i regeringskansliet över rubriksättningen på DN Debatt. När Statsministern och Socialförsäkringsministern presenterar ett omfattande paket för att reformera sjukförsäkringarna får en marginell sänkning av ersättningen all uppmärksamhet i rubriken, trots att förslaget också innebär kraftigt höjda ersättningar för stora grupper."

Är vi på rätt väg nu? Ja, jag vill mena att så är fallet. Dock måste alliansen både på riks- och lokalplan bli bättre på att berätta vad vi gör, varför vi gör det och konsekvenser. Med den här majoriteten blir det lättare och bättre att leva i Sverige och Haninge. Låt det komma fram!

Etiketter: , ,