fredag, september 28, 2007

Till stöd för Burmas befolkning

Tyvärr hade jag inga röda kläder på jobbet idag när jag skulle byta om till civilt. Inga röda plagg packades i ryggsäcken i tisdags kväll efter nämnd; således gapade garderoben i eftermiddags tom på kläder i dagens färg.

Det är lätt att bli lite isolerad när man lever på jobbet, men TV:s morgonsoffa med Malm och Federley gav mig en klar bild innan frukost. En eloge till Fredrik Malm och Fredrick Federley som tog initiativet att riksdagens ledamöter skulle manifestera sitt stöd! Till höger en bild från Fredrick Federleys blogg, bilden är från i morse och visar rödklädda moderater.

Röd fredag, SvD:
"- Det här blir en tydlig markering som kommer att bli en punkt på diplomatrapporteringen till Rangoon men även till Kina som ju är det land som skulle kunna sätta stopp för det här, säger Fredrik Federley till SvD.se."

Internet och telefon nere i Burma, DN
Fördömanden och sanktioner, DN:
"USA och EU införde sanktioner mot Burma redan för tjugo år sedan, och även EU har sagt sig vara beredda att införa ytterligare sanktioner mot juntan. Däremot har Kina, som är Burmas främsta handelspartner, visat sig ovilliga att fördöma händelserna i landet. Kinesiska utrikesministeriets talesman Jiang Yu sade i går i ett uttalande:

- Kina hoppas att alla aktörer i Myanmar (Burma) kan visa återhållsamhet och hantera den nuvarande situationen, för att se till att den inte förvärras och blir komplicerad, säger Jiang Yu, enligt CNN.
"
General sekreteraren, FN:
"The following statement was issued today by the Spokesperson for UN Secretary-General Ban Ki-moon:

The Secretary-General is pleased that the Government of Myanmar has agreed to a visit by his Special Adviser, Ibrahim Gambari, beginning 29 September. He calls on the authorities to engage in a constructive dialogue with his Special Adviser and to commit to a path of peaceful and inclusive national reconciliation."

Situationen i Burma uppmärksammas i media världen över. Samtidigt pågår förtryck även på andra håll; bilden till vänster är från i förrgår när Zimbawes president och diktator Robert G Mugabe talade i FN:s generalförsamling.

Frihet, jämlikhet och solidaritet är folkpartistiska ledord. Många människor i världen lever under förtryck; folken i Burma och Zimbawes är några. De behöver vårt stöd, igår, idag och imorgon. Solidaritet med dessa människor är centralt för mig som liberal!

Etiketter: , , ,