tisdag, september 25, 2007

Förskolorna Gladan och Skeppet

Idag höll Barn- och utbildningsnämndens förskoleutskott sitt första studiebesök. Förskoleutskottet består utav Natasha Ringblom (m), Anette Haaf (s), Gunilla Fredlund (s), Mehmet Coksürer (v), Morgan Sehlberg (c) samt undertecknad, som ordförande.

Vi besökte förskolan Gladan och förskolan Skeppet, vilka idagsläget båda hör till Haga rektorsområde i Vendelsö. Nästa år kommer förskolorna ha egna rektorer och rektorsområden, då kommer Gladan att tillhöra Haga förskolerektorsområde tillsammans med Duvan och Talgoxen, vilket även är fallet idag; medan Skeppet kommer tillhöra Vendelsö gårds förskolerektorsområde tillsammans med den nya Vendelsö gårds förskola. Uppdelningen i rektorsområden beslutades av nämnden, §99 i år. Haga förskolerektorsområde kommer då omfatta 13½ avdelningar och Vendelsö gård 14 avdelningar. Syftet är bl.a. att möjliggöra ett bättre pedagogiskt ledarskap, vilket även idag framkom att det välkomnas av personalen.

Annat som framkom var bl.a. att det kan vara läge att se över hur vi når ut med budskapet att ett förskoleutskott finns, vilka vi är och hur vi kontaktas. Detta förstärktes sedan vid nämnd då en ledamot av F-5-utskottet berättade hur han blivit kontaktad i en förskolefråga. Vid utskottssammanträdet i juni gick diskussionen så här, (från minnesanteckningarna):
"Morgan tog upp frågan om vi borde anslå bild, namn och kontaktinformation till utskottets ledamöter ute på respektive avdelning. Anette berättade att tidigare områdesutskott haft det. Utskottet slutade vid att inte driva frågan då de föräldrar som önskar få kontakt troligt ändå kan finna oss via bl.a. hemsidan."
Hemsideinformationen kan kanske ändras för att göras mer lättillgänglig, och anslag kommer tas upp till ny diskussion på nästa utskottssammanträde. Större frågor kommer med säkerhet också att dryftas; Vilka framgångsfaktorer har vi kunnat se? Vilka goda exempel har vi funnit? Vad har vi gjorts medvetna om som är av generell karaktär och av vikt för framtida beslut? Hur ska vi sätta oss in i dagbarnvårdsverksamheten på bästa sätt?

Utskottet kommer den 1 oktober (internationella barndagen) att ägna en heldag åt att besöka förskolorna Aspen, Tallen och Lärkan; därefter har tre rektorområden och en fristående förskola besökts. Fyra olika rektorer/chefer, fem förskolor, tiotals avdelningar, hundratals barn.

Barnen jag träffade idag var glada, nyfikna och delade med sig. Frågor som vilka vi var och med följdfrågor vad politiker är varvades friskt med frågor om varför jag har ett plåster på hakan. Intrycken från idag är många av personal, verksamhet och barn: Sömndruckna, snickrande, cyklande, frågande, mellanmålsätande, stolta stora syskon som visade upp såväl småsyskon som teckningar; spektrat var stort, åldern 1 - 5 år.

Etiketter: , ,