Kiel - Haninge - New York
Några rader under ett kortare pit stop hemma. Nyss hemkommen från övningen Northern Coasts 07 och snart på väg till New York har jag läst och agerat på ett antal mail och inlägg. Här ett kort och koncist debattinlägg som Magnus Andersson skrivit:
Stor potential för att effektiviseraDet Magnus tar upp är mycket viktigt! Rättsäkerhet, effektivitet och proportionalitet måste vara vägledande för utformningen kring myndighetsutövning. Oavsett om skattsedeln eller en avgift används för att finansiera myndighetens verksamhet anser jag att vi politiker måste agera innan revisorer finner anledning att göra det. För en misskött verksamhet beror ytterst på politiker som inte vågar vara ledare.
DEBATT. Det behöver inte ta så lång tid med bygglov, konstaterar Magnus Andersson som är ordförande i centerpartiets ungdomsförbund.
DEBATT I DAGENS SAMHÄLLE NR 31/07
EKONOMI. Inför att räntebidraget för byggande av hyresrätter skulle avskaffas 1 januari exponerades en stor effektiviseringspotential i kommunerna. Under senhösten 2006 lyckades de samlade myndighetsutövande nämnderna för bygglov göra sitt arbete tre gånger så effektivt som tidigare (se fotnot).
Märkligt, kan det tyckas, men för flera bostadsprojekt stod naturligtvis kalkylen och vägde för om det skulle vara lönsamt att bygga. Inför hotet om indragna projekt blev hindren för att ta fram bygglov färre.
Självklart kan man fråga sig om andra saker ställdes åt sidan och om siffran går att lita på. Men om prioriteringar gjorde det möjligt att snabba upp processen så mycket måste det vara möjligt att genomföra genomgripande effektiviseringar som skulle innebära att medborgaren fick behålla många fler kronor i sin plånbok att konsumera för.
Det är dags att ta en diskussion, inte bara om kommunens ansvar utan också om hur mycket det går att effektivisera. Vi har spenderat människors skattepengar i onödan alltför länge.
Magnus Andersson
Ordförande, centerpartiets ungdomsförbund
Fotnot: Grundar sig på SCBs siffror som Sveriges Byggindustrier omarbetat.
Etiketter: demokrati, ekonomisk hushållning, myndigheter, samhällsekonomi
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home