måndag, oktober 30, 2006

Ännu!

"Nej, det är inte färdigförhandlat ännu." Var vad jag svarade en granne innan jag cyklade iväg till kvällens medlemsmöte i Folkpartiet liberalerna i Haninge. Även vid kvällens möte angavs riktlinjer för fortsatta förhandlingar.

Nästa medlemsmöte är den 13 november så får vi se om förhandlingarna är klara till dess eller kanske innan dess. Utspel i pressen har ju kommit tidigare under förhandlingarna så kanske en liten demonstation, en politisk strejk eller något annat käckt händer innan det är klart vilka som ska styra Haninge kommun de nästkommande fyra åren.

Själv har jag för avsikt att lugnt invänta den 13.e, arbeta, försöka läsa lite och njuta av hösten i skärgården.

lördag, oktober 28, 2006

A-kassa, för vem?

Jag har varit med i a-kassan Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa, AEA i ungefär två år och idag begärde jag utträde. Lagstiftar riksdagen att medlemskap ska vara obligatoriskt så tvingas jag tillbaka in i en organisation jag valt att lämna.

Själva tanken på kollektivanslutning och obligatorium för mina tankar till korporatism och socialism. Skyddet av de som annars skulle valt bort a-kassan av ekonomiska skäl säkerställs genom ett obligatorium samtidigt tar staten i paternalismens tecken ifrån individen valmöjligheter. A-kasseavgiften är ingen skatt utan en avgift i likhet med exempelvis TV-licensavgiften.

Anledningen att jag från början gick med var högst självisk; jag hade fog att anta att jag skulle vara tvungen att se mig om efter ett annat yrke och vill ha en ekonomisk försäkring. Nu har jag kommit till insikten att även om jag sägs upp från nuvarande anställning så har jag tillräckligt med vilja, idéer och kontakter för att alltid skaffa mig arbete i någon form. Mitt utträde är inte kopplat till betalningsoförmåga utan ovilja att betala för en tjänst jag aldrig avser nyttja.

Jag försätter mig medvetet i situationen att jag på pappret är oförsäkrad. Följden av att jag inte betala in pengar blir att AEA har mindre pengar att ta av för att klara av att betala ut till de akademiker som inte vill eller inte kan arbeta. Anledningar att en individ inte kan arbeta kan vara att de har en partner med arbete på en ort och således inte vill flytta till arbete eller att de inte vågar starta eget. Självfallet finns det även fler anledningar, själv ser jag istället alla de möjligheter och saker jag vill göra och inser att jag bara har ett liv att få rum med så mycket det går i.

Slutligen tror jag inte att jag skulle må bra av pension heller; jag ser arbete är en naturlig del i livet. Det får dock bli en annan blogpost om det vid senare tillfälle.

Från AEA:s hemsida:
Skriftlig begäran om utträde
Vill du inte längre vara medlem i AEA ska du meddela detta skriftligt i brev eller e-post. Ange alltid personnummer, namn och önskat utträdesdatum, samt meddela oss om du behöver ett övergångsbevis för byte av a-kassa. Utträde beviljas i regel tidigast vid närmast följande månadsskifte förutsatt att avgiften är betald.I din begäran om utträde kan du även meddela ditt bankkontonummer så att vi kan återbetala eventuell överskjutande medlemsavgift.

Mitt mail till AEA:
Hej!
Jag vill inte längre vara medlem i AEA. Jag önskar utträde månadsskiftet oktober-november i år, 2006. Mitt ************* konto är ****************. Övergångsbevis önskas icke.
Vänliga hälsningar
Peter Olevik Dunder

måndag, oktober 23, 2006

Fortsatta förhandlingar

Ännu är det politiska läget i Haninge kommun oklart. Ännu förhandlas mellan partierna.

Kvällens medlemsmöte i Folkpartiet i Haninge angav riktlinjer för fortsatta förhandlingar, nästa måndag kväll genomförs nästa medlemsmöte. Jag hoppas innerligt att en hållbar lösning då uppnåtts!

söndag, oktober 22, 2006

SLL, C, SD och kommunister

Tre ämnen i en blogpost! Stockholms läns landsting, centerpartister och extremister.

1. Besökte i lördags för första gången någonsin sjukvården i SLL. Personalen vid sjukhuset i Handen bemötte mig på ett vänligt och professionellt sätt. Min åkomma var enkel så tid hos läkaren kunde fås inom 30 minuter. Recept skrev läkaren elektroniskt så att jag bara behövde legitimera mig på valfritt apotek i Sverige (mitt val föll på apoteket i Haninge centrum) för att få ut medicinen. Toppen! För att bli lite politisk så är husläkarreformen viktig främst för barn och äldre som har mer kontakt med sjukvården. Jag som ung och frisk lider inte av nuvarande system med "närakuter" annat än på skattsedeln genom att det är kostnadsineffektivt. De som däremot oftare söker vård är betjänta av husläkare!

2. Ensam folkpartist, flankerad av några moderater och en handfull partipolitiskt obundna tillsammans med en flock centerpartister firade i helgen två födelsedagar som slagits samman. Jubilarerna (centerpartister båda två) hade ställt i ordning till fest i en bygdegård på landsbygden utanför Örebro. Förutom en mycket trevlig fest i trevligt sällskap var det roligt att se en annorlunda bygdegård, en i sten. Historieintresserad som jag är bidrager byggnader som denna bygdegård till stor glädje genom att de väcker mitt intresse.

3. Bloggen Högerkonspiration har en länk till TV4 Nyhetsmorgon HallandÖresund. Jag återger samma här samma länk. Inslaget behandlar attacken för en vecka sedan mot SD:s internutbildning för nya förtroendevalda. Förutom programledaren är en representant från SD, en statsvetare och en kommunist med i studion. Diskussion förs kring det angrepp på demokratin så kallade "vänsteraktivister" gjorde sig skyldiga till. Statsvetaren förklarar bland annat att aktivist är sådana som exempelvis knackar dörr medan de som kastar sten är kriminella. Kommunisten byter genomgående ämne och försöker försvara agerandet med att SD är rasister. SD:s partisekreterare sitter mest tyst och håvar in poäng.

Det är hög tid att ta itu med extremisterna; kommunister/socialister brukar våld och nationalsocialisterna ikläder sig en demokratisk skrud i hopp om att bli rumsrena. Extremisterna föds av varandras aktioner och på bekostnad av vårt liberala demokratiska samhälle.

torsdag, oktober 19, 2006

Arbetsförmedlingen?

Då börjar korståget för en bättre förvaltning.

Har ikväll tipsats via Jonas Rask om att Försäkringskassan inte anmäler lediga tjänster till Arbetsförmedlingen. Gick in på respektive hemsida och gjorde skärmdumpar, vilka redovisas här bredvid.

Huruvida det är ett systemfel eller ett misstag som gör att Försäkringskassan inte kontaktat Arbetsförmedlingen kan jag inte utifrån det här underlaget bedöma.

Dock påvisar det att även arbeten inom offentlig sektor kan sökas utan kontakt via Arbetsförmedlingen. Här kommer så det kritiska: OM Arbetsförmedlingen inte förmedlar arbeten utan endast administrerar arbetslösa borde verksamheten antingen byta namn eller inriktning. Jag föreslår att båda sakerna sker.

Arbetsförmedling bör kunna skötas av privata förmedlingsföretag, mäklare.

Administrering syftande till utbetalning av ersättning borde kunna skötas av a-kassorna själva eller den kommunala socialförvaltningen.

Administrering av kursutbud och tillhandahållande av kurser borde kunna skötas av KomVux, privata utbildningsföretag, KY-utbildningar, universitet eller lärlingsutbildningar inom skrån.

Avskaffandet av de 21 Länsarbetsnämnderna var enligt mig ett steg i rätt riktning. Nästa steg borde vara avskaffandet av de 325 Arbetsförmedlingarna.

måndag, oktober 16, 2006

Rädisor och risotto med bacon i

En trevlig middag som avslutades med chokladpudding för att fira att det är måndag. Firandet av denna måndag kan efterkonstruerat motiveras med att jag arbetade hela helgen men även att jag och en vän lagade mat tillsammans för första gången sedan i mars.

Middagen var lyckad, "old blue eyes" spelade i bakgrunden och vi diskuterade bland annat politik och då med fokus på vad bör vara offentligt ägt och vad ska vara privatägt samt varför. Samtalet började med det nu ganska vanliga TV-licenssnacket men övergick till att täcka in Vin & Sprit, sjukhuset i Simrishamn och S:t Görans, samt skolor generellt.

Två länkar jag hittat via andra bloggar. Anders E Borg tycker till om public service och Cecilia Stegö Chilò om anledningen till ansökan om entledigande. Det jag finner viktigast utifrån vad Borg tidigare skrev och Stegö Chilò nu sagt är att det är mycket viktigt att våga stå upp för sin övertygelse såväl som sina misstag.

torsdag, oktober 12, 2006

Kunskap och betyg

Fler betygssteg och tidigare! Mer nationellt jämförbara mätningar/prov. Självfallet måste prov utformas så att vad de mäter är relevanta ur perspektivet målen eleven avses uppnå med kursen/utbildningen. Samtidigt måste betygssättning tydliggöras så att godtycke motverkas. En länk till ett skrämmande exempel från Halmstad på raka motsatsen.

När är civil olydnad okey?

Många bloggare har tyckt till om den nya regeringen (även de äldre medierna bevakar den nya regeringen) och då med fokus på skandaler. Det hittills bästa inlägget i debatten anser jag Johan Norberg står för med förslag till alternativt uttalande, nedan citerat:

"Yes, we broke the law when we gave nannies money under the table. But the big crime is the grotesque taxes you in previous governments introduced, that moved all service jobs like this to the informal sector. If a nanny is supposed to get as much as the buyer do after tax, the buyer has to make six times more than that before tax to pay her. In this way, you destroyed the belief in the tax system, you destroyed jobs for people and..."


Här fortsättning på ovanstående. Men inte bara Skatteverket verkar ställa upp på att det finns en informell sektor utanför systemet utan även Radiotjänst i Kiruna AB som till vardags frågar människor om de har glömt anmäla TV-innehav men sanktioner har jag aldrig hört dem utnyttja, förrän nu när de väljer att åtala tre statsråd. Självfallet ska Radiotjänst agera utifrån den lagstiftning som finns; förhoppningsvis avvecklas dock Radiotjänst och flera andra verk, myndigheter och organisationer som spelat ut sin roll.

Effektiv förvaltning anser jag måste innehålla kritiskt ifrågasättande av nuvarande förvaltnings existensberättigande.

tisdag, oktober 10, 2006

Nordkorea, mellanöstern, Strasbourg

Nu är Nordkorea i ropet. Världen (väst så väl som Kina) fortsätter att skicka förnödenheter till befolkningen medan kommunistregimen fortsätter att spendera pengar på Nordkoreas försvar/krigsmakt.

Mellanöstern är det då tyst om ett tag i etermedia, lika så EU-parlamentet om det inte vore för enliters mjölktetror som kanske upphör. Fokus skiftar men människor bor och lever även då nyhetskamerorna inte lyser på dem. Mer makt till var och en, så att alla kan påverka mer!

Själv tänkte jag dra igång lite skrivande kring skatter, arbete och resande. Ska dock först själv arbeta i några dagar, betala skatt och finansiera framtida resande bland annat till broderfolket i väster. Någon gång i nästavecka hoppas jag ha lite material klart; det blir dock inget pretentiöst.

fredag, oktober 06, 2006

Café Norden

Strax bär det av till Göteborg och kulturarrangemanget Café Norden i regi av Föreningen Nordens ungdomsförbund. Temat är språk; jag är taggad!

måndag, oktober 02, 2006

Då var vi på rull även i Haninge!

Nu har Folkpartiet i Haninges medlemsmöte givit våra förhandlare mandat.

Analyser av läget lokalt har gjorts men fler lär det bli. Jag anser att det är nödvändigt att utveckla vår politik ytterligare; folkpartiet är ett parti som ser individen både ur ett frihetsperspektiv och ett solidariskt ansvarstagande perspektiv.

Alla ska med
skanderades av socialdemokraterna även om deras analys verkar vara en annan, här från DN
"Socialdemokraterna bör inte gå ifrån att vara ett intresseparti för arbetare och tjänstemän, anser Mårten Palme.
- Man kan inte bli ett nytt folkparti.
"

Slutligen, ett inlägg i yttrandefrihetsdebatten har gjorts i norska TV2. Nu anser jag det oklokt att provocera genom att visa karikatyrbilderna men frågeställningen är intressant:
"I løpet av en dramatisk uke i februar førte masseprotester og sammenstøt over hele den muslimske verden til at mer enn 140 mennesker ble drept. Var dette på grunn av tolv tegninger som fire måneder tidligere hadde stått på trykk i en dansk avis? Og i tiden etter i 150 andre aviser i Europa og Midtøsten, blant dem norske Magazinet?"

söndag, oktober 01, 2006

Att driva gäck

Muhammedteckningarna diskuteras fortfarande på louisep.com frihetspropaganda. Det finns även ickereligiösa gyckel och gäck som Borat som DN tar upp idag. Sen har vi nja till trängselskatt, centern tidigare känt för NJA till EU har här vänt de tre övriga partiernas nej till ja.

Helt oväntat var det självfallet inte att möjligheten för Stockholm och andra kommuner att införa miljöavgifter skulle förespråkas vilket ju skett tidigare även från fp-håll men att säga ja till skatten igen kom för mig oväntat; särskilt som kranskommunerna inkl Haninge sagt nej.

Så till sist en utblick. Lite om det senaste i mellanöstern där både PKK ensidig förklarat en vapenvila och Israel dragit tillbaka sina styrkor från Libanon, två skilda konflikter men både PKK och staten Israels agerande bådar gott!

Kan parterna inte komma överens så kan de åtminstone ensidigt agera med fredliga avsikter och medel.