onsdag, augusti 30, 2006

Tyck till, välj, var fri

Hör av dig om det är något! Det uppmanar jag många av de väljare jag möter. Tyck till mellan valen, tyck till nu eller sen.

Steget från att välja på valdagen och till att lägga medborgarförslag eller gå med i ett parti är långt enligt mig; mellan valen vill jag även ha en dialog med de som annars brukar nöja sig med att rösta. Jag anser att både politiker och väljare är betjänta av att ha politiker som lyssnar till många och inte bara många lyssnar till. Det är inte likhetstecken mellan att lyssna och att vända kappan efter vinden. Jag har mina värderingar samt att jag skapar egna idéer utifrån intryck jag tar av vad andra människor säger, skriver och gör.

Det handlar inte bara om att jag ska vara lyhörd, det handlar även om att väljare ska uppleva det som lätt att ta kontakt med sin politiker! Det här tror jag är ett sätt att förädla vår demokrati.

Slutligen vill jag tipsa den historieintresserade om Henrik Berggren i DN idag.

tisdag, augusti 29, 2006

Andra uppdrag än politiska

De närmsta två veckorna så kommer jag att leva på jobbet, bokstavligt talat. När jag inte jobbar eller sover ska jag bland annat läsa lite och eftersom det inte blev mer än två böcker under semestern down under så har jag massor av läslust; jag ska även ägna mig åt mitt kassörsskap i en liten förening. Eventuellt finner jag tid att blogga någon eller några gånger men det är högst troligt att jag verkar bortkopplad fram till strax innan valet. Jag missar alla utspel och debatter. Nu upplever jag det som frustrerande att inte kunna komma hem från jobbet för att gå ut och möta presumtiva väljare, samtidigt känns det ganska skönt. Politik är ju mer än bara valrörelsen, det är ju praktiska göromål i fyraårsperioder innan nästa valrörelse. Det är för det praktiska jag väljer att ägna fritid åt politik dock är det en fritidssyssla och ska så förbli, därmed missar jag ibland någon vecka när jag gör annat.

måndag, augusti 28, 2006

Webb-tv och verklighet

Dagens inslag på DN:s webb-tv var en debatt mellan Federley (cuf) och ett av grön ungdoms två språkrör; i fredagens sändning debatterade Fredrik Malm (luf) med ung vänsters ordförande. Det är rätt underhållande att titta och lyssna till debattörerna på DN för att de tvingas hålla sig till ett fåtal ämnen och även om de inte har lång tid så tillåts de förklara sig lägre än vad som är möjligt i vanlig teve. Att jag sympatiserar med det Federley och Malm för fram säger förmodligen sig själv eftersom jag är liberal; det jag tycker är så bra med de här intervjuliknande debatterna är att CUF och LUF inte bara står där oemotsagda utan att företrädare för den rödgröna röran presenterar sina åsikter om samma ämnen. Ungdomspolitikerna i de här två debatterna tycker jag talar betydligt mer om samma ämne än äldre politiker i teve som ofta talar sig varma för sin sak men inte lika ofta talar om samma sak som sin motståndare. Det ger mig som lyssnare mer när debattörerna talar om samma ämne.

Nog om webb-tv, jag har de senaste dagarna varit ute i Handen och presenterat mig själv och delat ut flygblad där jag berättar om mig själv. Så även ikväll efter att jag kom hem från jobbet.
Det är faktiskt enormt givande att höra vad folk i grannskapet har att säga om olika ämnen. Huvudsyftet med att jag ägnar min fritid åt att möta människor är självfallet att berätta att jag finns och vad jag vill göra; av det följer spin-off effekten att jag får höra vad andra tycker om de frågor jag vill driva eller åsikter de har om annat.

söndag, augusti 27, 2006

Fp svänger in sig

Folkpartiet svänger om vårdnadsbidraget skriver DN. Så här skriver fp centralt:

"Mot bakgrund av att ett statligt vårdnadsbidrag eller barnkonto knappast är i

sikte under överskådlig tid av statsbudgetskäl är vi redo att medverka till ett

avskaffande av förbudet mot kommunala vårdnadsbidrag. Villkoren är att det är

avgränsat så att det inte driver människor, som egentligen vill arbeta, från

arbetsmarknaden, att det bara införs i kommuner där full behovstäckning råder

samt att det kommunala skatteutjämningssystemet justeras så att kommuner med

vårdnadsbidrag inte kommer att bli överkompenserade.

I kommuner där villkoren är uppfyllda och det finns ekonomiskt utrymme kommer

folkpartiet att medverka till införandet av ett beskattat vårdnadsbidrag på en

nivå som stöttar föräldrar som av något skäl bestämt sig för att vara hemma med

sitt barn eller sina barn."

Kommunalt i Haninge har frågan tagits upp tidigare av kd och genom medborgarförslag
men avslagit p.g.a. att lagligheten i förslaget varit tveksamt. När nu fp svänger
in sig tillsammans med övriga allianspartier så försvinner laghindret efter valet;
då kan förslag som syftar till kommunala bidrag för att vara hemma med eget barn
utredas ekonomiskt för Haninge kommun. Ekonomin villkorar införande och det tycker
jag är en sund inställning.

lördag, augusti 26, 2006

Mer ordning i skolan!

Budskapet är tydligt och tilltalande för många. När jag stått i Haninge centrum och delat ut små flygblad har många vänt på huvudet och kommit tillbaka för att få ett eget exemplar. Det gör att det är jätteroligt, Folkpartiet har en politik som är vettig och som uppfattas som vettig av väldigt många. Jag gick förbi centrum idag på förmiddagen och handlade ett tygband och en glass. Glassen för att det är somrigt och härligt, tygbandet för att dra runt det paket jag gjort till en vän som ska gifta sig nu i eftermiddag. Ett sommarbröllop och en politikbefriad eftermiddag, kväll och natt. I morgon ska jag dock återuppta mitt kampanjande i Handen.

fredag, augusti 25, 2006

Biståndspolitik - 99%

Jag var på ett folkpartimöte igår och ett i förrgår, de duggar tätt nu. Igår frågade en äldre herre om prioriteringen av enprocentsmålet. Den fp-företrädare som svarade honom gjorde klart att global solidaritet inte prioriteras bort.

För mig är global solidaritet en självklarhet! 99 procent är inte bistånd, med andra ord finns en avsevärd del att fördela till andra ändamål. Nu har Birgitta Ohlsson och Alf Svensson gått ut på DN Debatt och försvarar också enprocentsmålet. Min bedömning är att målet kommer att uppfyllas av en ny regering 2006-2010 precis som under regeringen 91-94. Dock tror jag att det är viktigt att frågan lyfts så att debatten kan ta fart. Moderaternas svar, som återgavs i DN, var inte öppningen för en debatt; här tror jag vänstern kommer försöka ge sig in. En moderat skuggbudget som tar avstånd från socialdemokraterna är dock inte det samma som att (m) skulle gå emot övriga allianspartier. Ett troligt slutresultatet bedömer jag vara att demokratiargumentet knäcker vänstern samt att moderaterna följer övriga allianspartiers hållning vilket de gjort historiskt.

torsdag, augusti 24, 2006

En uppsamling bilder från den senaste månaden

Här följer några bilder från Australien och Nya Zeeland. Klicka på bilderna för att få dem förstorade.Operahuset i Sydney
Laxodlingen Highcountry Salmon
Utsikten i Dunedin från Larnach Castle
En mycket liten ödla i Batemans Bay

Under tågresa, bilden tagen från en öppen vagn. Öppna vagnar gjorde att vi (turister) kunde uppleva landskapet på ett lite annorlunda sätt. Det är en annan känsla när vinden sliter i håret än att titta på utsikten från panoramafönstret vid sittplatsen. När bilden togs gjorde tåget framfart, fartupplevelsen i bilden är dock noll vilket är lite tråkigt.

Mera upprördhet - mera sanning

I min senaste blogpost så berättade jag om brevet från Persson. Det leder till viss upprördhet, om än inte glödhet sådan, så en liten pyrande glöd. Här är länkar till en upprörd diskussion i bloggosfären. Motallians, Globaljuggler, Louisep.com Det är stort nog för att få en blogpost, men det är inte stort nog för att lämna bloggosfären och föras vidare. Socialdemokraten i fråga, Kaba, är inte självaste partiledaren och därför hamnar Kaba i ledarens skugga oavsett sanningshalten i hans uttalanden. Perssons skugga syns det mig är så djup att socialdemokrater som Kaba i det här exemplet famlar i mörket.

Lite av den här glöden som pyr i mig finns nog kvar när jag ska ut och möta väljare som ifrågasätter Folkpartiets samarbete med socialdemokraterna här i Haninge de senaste mandatperioderna. Då gäller det att vara saklig, för även om (s) inte är något folkpartistiskt ideal så har det gynnat Haninge att (v) m.fl. hållits borta från finanserna som var i ruiner och skolan som förbättrats tack vare (fp) inflytande. Vårt inflytande har ju på skolans område gått så långt att barn- och utbildningsnämndens ordförande Noord tagit till sig många goda folkpartistiska idéer; han publicerades t.o.m. i DN Debatt och det var ju delvis därför jag började den här bloggen. Sanningen ska fram; vi som medborgare förtjänar det, vi som väljare behöver det. Jag som politiker ska hålla mig till sanningen och sträva efter att vara opartiskhet, söka objektivitet före subjektivitet; samt stå till svars för mina ord och mina gärningar!

onsdag, augusti 23, 2006

S som i ½-Sanning

Då var jag hemma efter två dagar kort om en månad på resande fot. Gick igenom postskörden, tvättade och cyklade iväg till KPG-möte (kommunpolitisk grupp). KPG-mötena är de lokala folkpartimöten som sker före varje kommunfullmäktige- och kommunstyrelsesammanträde.

Kvällens möte var det första efter sommaruppehållet och jag var nog inte ensam om att tycka att det var kul att dra igång igen. På väg till mötet så var jag dock lite lätt uppretad; i den post jag gick igenom hade nämligen ett direktadresserat massutskick undertecknat Göran Persson letat sig fram. I utskicket beskrev Persson sin syn på verkligheten, efter halva texten övergick han till att angripa en politik han hävdade var alliansens. Dock framkom inget av vad Persson själv avser göra. Summa summarum en beskrivning av skönmålande mått, angrepp på egenpåfunna förslag och det tydligaste i texten var "Jag vill inte att den ska genomföras i Sverige", vilket syftade tillbaka på den politik Persson målat upp som alliansens .

Jag vet att socialister inte alltid ser på världen vi lever i på samma sätt som jag. Däremot så upprör det mig när jag inte möts med saklighet. Jag har för avsikt att framföra mina, Folkpartiets och Allians för Sveriges förslag och hoppas på att socialisterna kan komma med egna förslag eller angripa de förslag jag och andra företrädare för fp, c, m och kd för fram. Nu kan jag inte annat än hänvisa till www.valfeber.se igen och hoppas att den läses innan nästa utskick med halvsanningar till väljarkåren.

tisdag, augusti 22, 2006

Singapore, hemåt det bär

Då har så resan down under kommit till enda. Vi lämnade Christchurch i måndags och Sydney i tisdags. Onsdag eftermiddag är vi åter i Sverige! Det har varit roligt att resa, uppleva och besöka vänner, bekanta och göra en del nya bekantskaper men det ska bli oerhört härligt att komma hem, hem till lägenheten och köket.

måndag, augusti 14, 2006

Hälsosam skeptisism

For och simmade tillsammans med en av de rotarianer som tog emot mig här på Nya Zeeland. Han och jag brukade simma på mornarna, därför var det både uppfriskande och roligt att kunna göra det igen. På vägen dit diskuterade vi min förestående hemresa och eventuella komplikationer i London med avseende på den senaste tidens händelser. Han sa några riktigt minnesvärda ord, "you could be a terrorist, since you are 'security people'". Det tål att begrundas att även om jag inte tror ont om de (mig själv och andra) som försöker skapa säkerhet, må det vara poliser, militärer eller politiker så bör vi som medborgare ifrågasätta staten och dess verktyg.

lördag, augusti 12, 2006

Pleasant Point, Timaru och nu Dunedin

I mandags landade vi i Christchurch, for direkt till Pleasant Point och efter tva dagar till Timaru. Resan gar vidare, for tillfallet ar vi i Dunedin - (gaeliska for Edinburgh), en bit av Skottland soder om den bit av England vi precis kommit ifran i form utav South Canterbury. Det ar lite lustigt att som idag besoka det lokala bryggeriets lokaler fran 1940 och se rum som har benamnts efter skotsk slang istallet for det engelska uttrycket. De for over varlden och skapade ett nytt hem som liknade det gamla. De nya invandrare jag traffat har pa Nya Zeeland, schweizare och ryssar, har ocksa en del nya tankar med sig som till exempel uppvarmda bostader! Det ar namligen ett av de stora problemen har i Dunedin, att husen inte ar isolerade trots kylan. Nya tankesatt som kommer med nya manniskor. Vi kanske far lite fler stenhus med stora oppna valvbagar i Sverige om nagra ar om sommarvarmen haller i sig.

fredag, augusti 11, 2006

Livsöden

Mötte en ung kvinna från Sundsvall på flygplatsen i London på vägen ut. Hon reste med sin son i spädbarnsålder för att på flygplatsen möta sin man från Tel Aviv. De hade valt att sälja sitt hus i Israel och flytta till Storbrittanien. De skulle bara ner en sista vända och tömma sitt hem.

En arabisk man och en svensk kvinna. Varför välja Storbrittanien? Svaren kan självfallet vara flera, det jag vill poängtera är möjligheten för en sådan familj att finna utkomst i Sverige respektive Storbrittanien. Både Storbrittanien och Sverige är troligtvis säkrare än Israel möjligtvis bortsett från dagens händelser i Storbrittanien med bombhotat flyg. Anledningarna till säkerheten i länderna kan möjligtvis hänföras till deras inblandning i och eller stöd av eller för Förenta Staternas kampanjer.

Men vad har Sverige att komma när inkomsterna utbliver och utanförskapet infinner sig. Förändring krävs!

onsdag, augusti 02, 2006

Fotografier från Australien

Ett kort meddelande från Australien. Klicka på bilderna för att se dem större.

Vi landade i torsdags morse och gav oss raka vägen ut till Blue Mt för att vandra av oss jet-lag, där tog vi de första bilderna. Sedan dess har vi varit i Sydney, Wollongong och Batemans Bay. Nästa anhalt är Melbourne där vi ska spendera helgen i goda vänners lag.