fredag, september 29, 2006

Östhammar

Visst hade jag kunnat skriva om Forsmarks återöppnande vilket jag anser är positivt eller om kärnkraft i generella termer men nu så tänkte jag bara länka till UNT och valmyndigheten om mandatfördelningen i Östhammars kommun.

De är nämligen en av de kommuner som får en tom stol och även om de nu får en lotteririksdagssituation mellan blocken så är de ändå mer lyckligt lottade än Haninge kommun eftersom vi här har personer som står upp för RS/SD rättevisepartiet sverigesocialisterna/demokraterna. Kpml(r) kommunistiska partiet marxist-leninisterna har här fått konkurrens om längsta namn.

Här vet jag att jag kastar sten i glashus eftersom den styrande majoriteten i Haninge varit folkpartiet socialliberalerna/demokraterna.

söndag, september 24, 2006

Födelsedagskalas

Firade igår en väns födelsedag; hade jättetrevligt samt att vi var några som hade några riktigt bra demokrati- och ideologidiskussioner. Jag kommer förhoppningsvis kunna göra en längre och djupare post om det senare, ska kort bara länka till DN som kommenterar och bemöter LO:s ordförandes inlägg på DN Debatt 22/9.

DN:s ledare replikerade; här ett citat:

"Lundby-Wedins artikel belyser också det ömsesidiga beroendet mellan LO och socialdemokraterna. Den ena parten ger ekonomiskt stöd mot att den andra levererar politiska resultat. Denna korrupta relation - så bör den kallas - bakbinder den svenska demokratin, vilket blir extra synligt när de borgerliga får förtroendet att styra över regeringskansliet.

Plötsligt märker LO hur man förlorar inflytande över lagstiftningen, och i besvikelse använder man avtalsrörelsen som slagträ i den politiska diskussionen.

"Väljarnas besked den 17 september ska omintetgöras av LO:s konflikter - på annat sätt kan man inte tolka beskedet från Norra Bantorget", sade Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström på fredagen.

Hans motreaktion visar att Wanja Lundby-Wedins vapenskrammel är ett vågspel med medlemmarnas jobb och inkomster som insatser. Därtill utmanar LO-ordföranden kärnan i det svenska folkstyret: rätten att få rösta fram en ny regering."
Arbetarförtryck i dess äldre mening.

lördag, september 23, 2006

2010 förnyat förtroende, förlängt mandat.

Har nyligen upptäckt hemsidan maktskifte2010.blogspot.com; de har bland annat en affisch med texten "Reinfelt, Bernadotte, Barnevik och Rausing! - Har aldrig behövt leva på A-kassa." Toppen! Jag vill inte att Rashedi, Bengtsson eller någon annan heller för den delen ska behöva leva på A-kassa. Då behövs en ny politik, vilket även har presenterats av Allians för Sverige. Den svenska valmanskåren har visat att den har större förtroende för Allians för Sveriges förslag till arbetsinriktade politik än till den politik som hittills förts av vänsterkartellen.

De vänsterpartister och den socialdemokrat som står bakom den nya maktskifteshemsidan delar tydligen inte den verklighetsuppfattning och analys som Allians för Sverige och majoriteten av den svenska väljarkåren gjort. Självfallet ska både höger, vänster och liberala politiker blicka framåt mot 2010, 2014 och sträva efter långsiktighet men att direkt efter en valförlust kasta sig ut kämpa för en tillbakagång till det misslyckade system som väljarna precis valt bort anser jag vara förhastat.

Det är fyra år innan nästa val, än finns det inte anledning att hasta. Valanalys, utvärdering och omvärdering av förd politik vore mer på sin plats. Å andra sidan kommer Allians för Sverige segra gång på gång om inte vänsterkartellen drar lärdom av det här vilket har sin fördel; jag anser dock att en konstruktivt kritisk vänsteropposition vore bättre än att de som nu bara vill ha en återgång till förfallet.

fredag, september 22, 2006

Lyft blicken

Det tjänar gott att stundtals höja blicken och se hur världen utanför Haninge, Stockholm och Sverige ser ut. Visst borde jag kommentera LO på DN Debatt men det får stå an, de lär hålla på till dess den nya regeringen tillträtt och presenterat sin budget, de lär till och med hålla på så här fram till nästa valrörelse... Med andra ord, gott om tid att kommentera LO.

Hamas nu istället; vilka enligt SR uttalat att de inte kommer att erkänna Israel! De vägrar alltså erkänna motpartens rätt att existera, så enormt okonstruktivt! Jag har skrivit om det förut, då under konflikten i somras. Det är sorgligt att parterna står så långt ifrån varandra; här vilar ansvaret på Hamas! Israel är den starkare parten men Hamas måste oavsett styrkeförhållanden ansvar för att erkänna staten Israel och delta i samtal syftande till att få ett slut på konflikten.

Global solidaritet och bistånd för att främja demokrati. Hellre demokratiska val än kupper likt den i Thailand där militär avsatt en enligt uppgift oomtyckt politiker. Demokratiskt valda som Hamas borde i rimlighetens namn värna demokrati om de önskar uppnå fred och välståndsökning för befolkningen.

Slå fort

Partiet som inte syntes i Haninge men ändå fick två mandat. DN skrev om det och jag har skrivit om det; inte för att jag jämför mig med DN utan för att det är positivt att se DN uppmärksamma Haninge.

Citat från DN:s intervju med en av de två som nu valts in i kommunfullmäktige i Haninge:
- Jag har inte tid med någon intervju. Jag är upptagen av administrativa saker som har högsta prioritet.

Vilka frågor kommer ni att driva i fullmäktige?

- Du får titta i vårt partiprogram.

Men där finns ingen information om vilken politik ni vill föra i Haninge.

- Ja då är det väl läge att fylla på nu när väljarna gett oss förtroendet.

Men kan du inte ta det här tillfället att berätta vilka frågor ni tänker driva?

- Nej det går inte. Det kräver vissa förberedelser.

Varför tror du att Haningeborna har röstat på er?

- Etablissemanget är skakat. Det är väldigt nyttigt för alla.
Om det bara är för att etablissemanget är skakat så har det varit lika skakat sedan 1991. En missnöjeskvot på högerkanten som trots olika partinamn storleksmässigt varit snarlik. (Val.se visar bara valen 1998 och 2002 för den som önskar se antalet röster och mandatfördelning i tidigare val.)

Det Johan Norberg skriver om som jag tog upp i föregående blogpost ska jag nu citera:

2) This one hurts the most, but I think it is necessary to remove their image as brave martyrs: I think that the major parties have to give them limited responsibilities locally. Expose them by forcing them to have real policies for things like elderly care, water and sanitation, so that their incompetence is revealed and so that they can´t go on in a populist way promising everything.
Idéen är i sak god men att utsätta Haninge kommun för ett experiment bara för att påvisa inkompetens hos ett parti kan jag inte ställa upp på.

torsdag, september 21, 2006

Prio från Lst

Under gårdagskvällens KPG (kommunpolitiska gruppmöte) diskuterades valet på riks- och lokalplanet samt några ärenden inför nästa KS (kommunstyrelsemöte). Ryktet sa att Länsstyrelsen, som är de som ansvarar för den slutliga röstsammanräkningen, prioriterar Haninge kommun framför andra kommuner p.g.a. det resultat som kom under valnatten. Ju snarare det slutliga resultatet kommer ju snarare kan förhandlingar mellan partierna komma igång.

Folkpartiet här i Haninge kommer hålla ett medlemsmöte där alla vi medlemmar ska diskutera alternativen för samarbete mellan Folkpartiet Liberalerna och andra partier i kommunfullmäktige under mandatperioden.

Haninges väljare har ställt oss i Folkpartiet Liberalerna och övriga demokratiska partier inför en stor utmaning. Slutligen en länk till Johan Norbergs hemsida och hans förslag till hur att hantera sd. Till del håller jag med Norberg men på punkten att möta sd i debatt så faller det på att de inte visat sig här i Haninge; de fick två mandat utan att ha visat sig!

onsdag, september 20, 2006

1 miljon underskrifter, äntligen

Kampanjen oneseat som Cecilia Malmström drivit har lyckats i sin första del; att samla en miljon underskrifter. Nu hoppas jag, som skrev under i våras, att kampanjen lyckas. Det är viktigt för mig att skattepengar inte slösas bort vilket sker i och med flyttandet mellan Bryssel och Strasbourg.

Jag kommer ihåg en vänstertjej som jag snackade med på Popaganda-festival, hon delade min uppfattning om flyttandet men hon vägrade skriva på något som en folkpartist stod bakom eller tagit initiativ till. Denna kategoriska vägran vill jag inte visa vänsterpartister, särskilt inte efter valresultatet i Haninge som visar att med den lokala måttstocken så blir vänstern närapå rumsrena.

Jag hade kunnat skriva rumsrena om det inte vore för att vänsterpartiets företrädare i debatten på kulturhuset i Handen i lördags valde att citera Marx. Karl Marx var kommunist och skrev bland annat det kommunistiska manifestet; ideologin har sedan ledat till grund för socialdemokratin och vänstern men båda partierna har tagit avstånd från revolutionen i olika utsträckning och olika sent i tiden. Kommunism är förtryck varför kommunisterna inte är rumsrena.

Hörde en moderat Gävle-politiker på radio igår som fritt översatt sa att hon inte skulle stänga dörren till varken sd eller v. Kanske går det att resonera på så vis att även om Alliansens väljare tar avstånd från sd/v-politik så är realpolitiken viktigare; fp fick utstå en del för det samarbete med s som varit här i Haninge under de senaste tre mandatperioderna. Var ska gränsen dras mellan realpolitiskt handlande mellan demokratiskt valda företrädare och ideologiska ställningstagande mot valda företrädare för odemokratiska partier?

tisdag, september 19, 2006

Kultur, mångkultur, mångårigt arbete

Det lär ta lång tid och mycket arbete att komma till rätta med det hat och den misstro som tar sig uttryck på olika sätt i vår omvärld; det jag tänker på är vänster- och högerextrema partier som får väljarstöd i sådan omfattning att de erhåller mandat samt bråket kring påvens uttalande.

I dagens Metro skrevs om Påvebråket på sidan 14. Enligt Metro/TT sa påven att islam står för våld och onda ting, svaret från al Qaida ska då ha varit ni kommer bara kunna välja mellan döden och islam. Påven har sedan bett om ursäkt; som jag ser det så är motsättningarna där och till viss del ett smörjmedel för respektive organisations inre maskineri.

På samma sätt ser jag på att RS [ÄrrEss] och SD [EssDe] kommit in i kommunfullmäktige här i Haninge, de [ÄrrEssDe] har varandra att tacka och gratulera för sina respektive valframgångar. Jag och andra som är engagerade i politik kommer ha fyra viktiga år framför oss där vi inte bara ska förbättra Haninge kommun efter bästa förmåga utan även måste ta upp kampen mot förtryckarideologierna i politikens utkanter.

Nu börjar arbetet med att upplysa och bilda opinion för demokrati, frihet och alla människors lika värde!

måndag, september 18, 2006

SEGERRUS

Seger på riksnivå och landstingsnivå! Kommunalpolitiken får vänta till onsdag... kolla in val.se för att själv se hur läget ligger i Haninge kommun nu på valnatten.

Nu blir det till att ändra inledningen i bloggen; ändra tidsform och uppdatera informationen. Jag har kämpat för maktskifte på riksnivå och dagens valresultat är a huge success.

De besökare vi i folkpartiet i Haninge haft från St.Petersburg från vårt ryska systerparti deltog i vår valvaka och det var en extra krydda att få höra lite andra perspektiv på bl.a. politikerförtroende och valdeltagande.

Slutligen vill jag tacka alla som röstat på Folkpartiet och Allianspartierna!

lördag, september 16, 2006

Kulturhuset idag

Är hemma för lunch och passar på att skriva lite medan det puttrar på spisen. Ikväll så kommer jag vara på kulturhuset i Handen, där bjuds politik och musik, det ska bli jättekul! Det drar igång vid klockan 15 och håller på till klockan 23.

Väl mött. /Peter

fredag, september 15, 2006

Valdagen är nära

Nyss hemkommen från Estland via Muskö så kastar jag mig nu med liv och lust över epostinkorgar, postskörden på hallbordet och svenska nyheter på nätet. DN:s ref om slutdebatten sparde mig tiden från att se debatten som jag redan fått kommentarer på via sms. Någonstans ska tiden sparas in och det är inte så mycket tid kvar innan jag ska stå där utanför vallokalen med en folkpartibanderoll och dela ut valsedlar.

Lördag innehåller en hel del möten med människor; Kulturhuset i Handen har program från eftermiddag till sen kväll och innan dess hoppas jag hinna dela ut lite flygblad.

Söndagskvällens valvaka visar hur väl jag och andra lyckats nå ut med våra budskap. En kväll av väntan medan valförrättare och rösträknare presenterar ett preliminärt resultat, bit för bit av Sverige. Pusslet är dock inte färdiglagt förrän några dagar senare, jag vet själv att många tog chansen och röstade på ambassaden i Estland.

Måndag ska jag handla färg för att kunna måla om taken i köket hemma i lägenheten.

Onsdag drar mitt politiska arbete igång igen. Fyra år där jag ska stå upp och kämpa för det vi talat om i valrörelsen, fyra år av liberala beslut, fyra år innan nästa val.